Šerniena

ŠERNIENOS BIFŠTEKSAS
800 g šernienos, karčiosios paprikos, juodųjų pipirų, 3 kadagio uogos, 100 g sviesto, 2 svogūnai, pusė stiklinės mėsos sultinio, pusė stiklinės grietinės, 20 g fermentinio sutarkuoto sūrio, 50 g Maderos vyno, druskos.
Iš nugarinės arba kumpio išpjaunami keturi 3 cm storio gabalai, lengvai pamušami, įtrinami druska, trupučiu paprikos, sumaltomis kadagio uogomis ir iš abiejų pusių apkepinami įkaitintame svieste. Tada svieste pakepinami supjaustyti svogūnai ir sluoksniais su mėsa sudedami į troškintuvą. Visa tai užpilama sultinio, grietinės, sūrio mišiniu ir 15-20 min troškinama uždengtame inde. Baigiant supilamas vynas. Rekomenduojama patiekti su paruoštu padažu, mažomis svieste pakepintomis bulvėmis.
 
ŠERNIENOS GULIAŠAS
1 kg šernienos, 2 svogūnai, pusė stiklinės pomidorų tyrės, pusė stiklinės jogurto arba grietinės, druskos, pipirų, miltų, riebalų, lauro lapų.
Mentės, kaklo arba kitokią mėsą supjaustyti kubeliais, pasūdyti, pabarstyti pipirais, įdėti į indą su riebaluose pakepintais svogūnais ir patroškinti. Po to supilti pomidorų tyrę ir ištroškinti. Prieš pabaigą įdėti lauro lapų, įpilti truputį vandens, pasūdyti, supilti grietinę (arba jogurtą), pabarstyti trupučiu miltų. Rekomenduojama patiekti karštą su priedais: virtomis pasūdytomis bulvėmis, rausvaisiais ar raudonaisiais kopūstais, agurkų, žaliosiomis salotomis.