Elniena

ELNIENOS SUKTINUKAI
Maltą elnieną sumaišyti su grietinėle, maltomis kadagių uogomis, pipirais ir druska. Daryti suktinukus ir apsukti rūkytos šoninės juostelėmis. Kepti orkaitėje su sviestu. Rekomenduojama patiekti su grietinėlėje troškintomis voveraitėmis ir virtomis apkeptomis bulvėmis.
 
FOLIJOJE KEPTA ELNIO FILĖ
800 g marinuotos elnio filė, 2 rūgštūs obuoliai, 50 g sviesto, 80 g lašinių su raumenuku, 2 šaukštai bruknių uogienės, druskos.
Su prieskoniais marinuotą elnio filė supjaustyti riekėmis, pasūdyti, pabarstyti pipirais ir dėti ant folijos lapų. Ant mėsos uždėti po kelias skilteles nulupto obuolio ir gabaliuką sviesto, sandariai suvynioti ir kepti karštoje orkaitėje pusę valandos. Iškepusią elnieną išvynioti, ant kiekvieno gabalo uždėti po keletą kepintų lašinukų juostelių ir po šaukštelį bruknių uogienės. Rekomenduojama patiekti su ryžiais.
 
ELNIENOS KEPSNELIAI
0,5 kg elnienos, žvėrienai skirtų prieskonių, 1 citrinos.
Įdarui: 150 g virtų ryžių, 50 g fermentinio sūrio, 2 svogūnai, 2 šaukštai sviesto, pomidorų padažo.
Elnieną supjaustyti riekelėmis, išmušti, pabarstyti prieskoniais, apšlakstyti citrinų sultimis, sudėti į dubenį, suspausti ir padėti į šaldytuvą. Po 2-3 val. apkepti iš abiejų pusių aliejuje. Apkeptas riekeles dėti ant folijos lapelių.
Įdarui smulkiai supjaustytą svogūną pakepinti svieste ir supilti į ryžius. Suberti tarkuotą sūrį, prieskonius, viską išmaišyti. Ant mėsos dėti po šaukštą pomidorų padažo, ryžių įdaro, foliją sandariai užsukti ir kepti orkaitėje 20 min.
 
ELNIENOS ŠAŠLYKAS
1 kg elnienos, 5 svogūnai, 2 citrinos, 1 galvutė česnako, žvėrienai skirtų prieskonių, 0,5 stiklinės aliejaus.
Elnieną supjaustyti gabalėliais, svogūnus – pusžiedžiais, suberti prieskonius, smulkintą česnaką, išspausti citrinų sultis ir 12 val. marinuoti vis pamaišant. Likus 3-4 val. iki kepimo įpilti pusę stiklinės aliejaus ir išmaišyti.
Mėsos gabaliukus sumauti ant iešmų ir kepti ant žarijų vartant. Iškepusius šašlykus rekomenduojama patiekti su virtais ryžiais ir pomidorų bei paprikų salotomis.
 
ELNIENA DREBUČIUOSE
1 kg elnienos, po 5 juoduosius ir kvapiuosius pipirus bei kadagio uogas, 2 lauro lapai, žiupsnelis čiobrelių, pusės citrinos žievelė, prieskoninių daržovių, 2 stiklinės drebučių (2 šaukštelius želatinos išbrinkinti šaltame vandenyje ir pamažu ištirpinti karštame sultinyje), 10 g garstyčių, druskos.
Elnieną smulkiai supjaustyti, išvirti su prieskoninėmis daržovėmis, prieskoniais ir citrinos žievele. Išvirusią mėsą sumalti, įpilti pusę stiklinės sultinio, kuriame virė mėsa ir gerai išmaišyti. Ant formos dugno įpilti želatinos, kai ji sustings, įdėti mėsą, užpilti likusiais drebučiais ir padėti šaltai, kad sustingtų. Patiekti su garstyčiomis.
 
TROŠKINTA ELNIENA
1 kg elnienos, šaukštas miltų, 70 g alyvų aliejaus, 2 stiklinės baltojo vyno, 4 kvapieji pipirai, 2 lauro lapai, žiupsnelis mairūno, 3 svogūnai, 3 morkos, 4 bulvės, 4 pomidorai (arba 4 šaukštai pomidorų tyrės), juodųjų pipirų.
Mėsą sukapoti, pabarstyti miltais, sumaišytais su druska bei maltais pipirais ir apkepti įkaitintame aliejuje iki aukso spalvos. Tada įpilti vyno arba vandens (2 stiklines), įberti maltų pipirų, mairūno, įmesti lauro lapelius ir troškinti ant silpnos ugnies apie 2 val. Nuplautus pomidorus, nuluptas bulves, morkas ir svogūnus supjaustyti ketvirčiais, sudėti prie mėsos ir troškinti, kol mėsa visai suminkštės. Rekomenduojama patiekti su biriai virtais ryžiais, papuošti prieskoniniais žalumynais.
 
ELNIENOS TROŠKINYS
0,5 kg su prieskoniais marinuotos elnienos, šaukštas miltų, stiklinė raudonojo vyno, šaukštelis aštraus kečupo, 2 morkos, gabalėlis saliero šaknies, 2 skiltelės česnako, žiupsnelis rozmarinų, krapų, pipirų.
Elnieną supjaustyti nedidelėmis riekelėmis ir apkepti keptuvėje su supjaustytomis morkomis, salieru ir kapotu česnaku. Apkepusią mėsą pabarstyti miltais, įdėti kečupo ir truputį patroškinti. Tada įpilti pusę stiklinės vandens ir stiklinę vyno. Troškinti kol mėsa visai suminkštės. Rekomenduojama patiekti su biriai virtais ryžiais.
 
IŠKYLAUTOJŲ KEPSNELIAI
Dvi paras su prieskoniais marinuotą elnio kumpį supjaustyti nestoromis riekėmis, pabarstyti barbekiu prieskoniais, ant viršaus uždėti po gabalėlį sviesto arba lašinukų. Kiekvieną kepsnelį gerai suvynioti į foliją ir kepti karštose žarijose lauže. Rekomenduojama valgyti su pomidorais, saldžiosiomis paprikomis, svogūnais.
 
ELNIENOS TROŠKINYS SU RYŽIAIS
0,5 kg marinuotos elnienos, 125 g aliejaus, 0,5 stiklinės ryžių, 8 pomidorai, 3 svogūnai, baklažanas, 3 saldžiosios paprikos, 300 g moliūgo, po šaukštą pjaustytų salierų ir petražolių lapelių, laiškinio česnako, druskos, sojų padažo.
Pomidorus supjaustyti skiltelėmis ir sudėti į dubenį. Į kitą dubenį sudėti smulkiai pjaustytus svogūnus, baklažaną, paprikas, moliūgą, salierų bei petražolių lapelius, laiškinį česnaką, pasūdyti, pabarstyti pipirais ir gerai išmaišyti. Užpilti aliejumi ir palaukti, kol iš daržovių išsiskirs sulčių. Pusę pomidorų sudėti į troškintuvą, ant jų – pusę kitų daržovių, ant viršaus – mažais gabaliukais supjaustytą mėsą ir perplautus ryžius. Tada sukrėsti likusias daržoves, ant jų – likusius pomidorus. Viską užpilti dviem stiklinėmis vandens, dubenėliuose likusiu skysčiu ir apšlakstyti sojų padažu. Troškintuvą užkaisti ant nestiprios ugnies ir troškinti maždaug 2 val.