Briediena

TROŠKINTA BRIEDIENA
1 kg briedienos, 3 svogūnai, po šaukštą pjaustytos gelsvės ir krapų, šaukštas sausų barbekiu prieskonių mišinio, 5 didelės česnako skiltelės, aliejaus, cukraus, druskos.
Smulkiai sutarkuoti vieną didelį svogūną, suberti barbekiu prieskonius, gelsvę, krapus, cukraus, druskos ir viską gerai išmaišyti. Briedieną supjaustyti nedideliais gabalais, ištrinti paruoštais prieskoniais, sudėti į dubenį, paslėgti ir padėti šaltai. Po 2-3 dienų keptuvėje įkaitinti aliejų ir sudėti mėsą. Kai apkeps, įpilti stiklinę vandens, dar truputį aliejaus, uždengti ir  apie 1,5 val. troškinti. Baigiant sudėti pakepintus svogūnus, suberti kapotą česnaką ir dar patroškinti ant silpnos ugnies. Rekomenduojama patiekti su šviežiomis daržovėmis.
 
BRIEDIENA SU POMIDORŲ PADAŽU
1 kg su prieskoniais marinuotos briedienos, 3 svogūnai, 100 g lydytų kiaulės taukų, 100 g pomidorų padažo, 5 česnako skiltelės, saldžioji paprika, maltų pipirų, druskos.
Su prieskoniais marinuotą briedieną supjaustyti plonomis juostelėmis. Puode ištirpinti kiaulės taukus, suberti pjaustytus svogūnus ir kepti, kol pasidarys rusvi. Sudėti grūstus česnakus ir pomidorų padažą, įpilti truputį vandens ir virti 2-3 min. Tada sudėti briedienos juosteles, pasūdyti, įberti pipirų, uždengti ir virti ant vidutinės ugnies apie 1,5 val., vis įpilant truputį vandens (kad nesumažėtų padažo). Baigiant suberti smulkiai pjaustytą saldžiąją papriką. Rekomenduojama patiekti su ryžiais.
 
BRIEDIENOS MALTINIAI
800 g maltos marinuotos briedienos, 100 g maltų lašinukų (šviežių), 100 g kečupo, 20 g garstyčių, šaukštas „Vorčesterio“ padažo, 2 svogūnai, aliejaus, 1 kiaušinis.
Maltą marinuotą briedieną sumaišyti su maltais lašinukais, įmušti kiaušinį, daryti maltinius ir apkepti keptuvėje su aliejumi. Dubenėlyje sumaišyti garstyčias, kapotus svogūnus, kečupą ir „Vorčesterio“ padažą. Viską supilti į keptuvę ant maltinių, uždengti ir kepti 10-15 min., retkarčiais palaistant padažu. Rekomenduojama patiekti su bulvėmis ir šviežiomis daržovėmis.
 
TROŠKINTA BRIEDIENA SU OBUOLIAIS
Minkštą briedieną supjaustyti gabaliukais, ištrinti prieskoniais ir išmušti. Į storadugnę keptuvę įpilti aliejaus, įkaitinti ir 1-2 min. kepti mėsą. Apkepusią suversti į troškintuvą, ant viršaus – aliejuje pakepintus svogūnus, ant jų – kelias supjaustytas morkas. Įpilti vandens, uždengti ir 1,5 – 2 val. troškinti. Iki pabaigos likus 20 min. įdėti kelis supjaustytus antaninius obuolius, šaukštą pomidorų tyrės, pasūdyti, įberti pipirų, muskato riešuto, krapų. Rekomenduojama užpilti mėgstamu aštriu padažu.
 
BRIEDIENOS KEPSNYS
1 kg minkštos briedienos (geriausia jauno briedžio), 250 g lašinių, česnako, pipirų, druskos, majonezo, krienų, riebalų.
Mėsą supjaustyti riekėmis, truputį pamušti, įtrinti pipirais ir druska. Ant kiekvienos riekės uždėti šiaudeliais supjaustytų lašinių, užberti skiltelę kapoto česnako, riekę susukti vamzdeliu, apvynioti siūlu ir kepti dideliame riebalų kiekyje 25-30 min. Rekomenduojama kepsniukus patiekti su majonezo – krienų padažu.
 
BRIEDIENOS APKEPAS
300 g marinuotos briedienos, 3 svogūnai, šaukštas kečupo, 2 pomidorai, 3-4 bulvės, 2 kiaušiniai, 0,5 stiklinės pieno, šaukštas miltų, po šaukštą pjaustytų krapų, svogūnų laiškų, salierų lapų, druskos, maltų pipirų, 100 g sviesto.
Keptuvėje pakepinti smulkiai supjaustytus svogūnus su kečupu ir puse kiekio sviesto. Mėsą sumalti, sudėti į kepinamus svogūnus ir maišant pakepti dar 15-20 min. Tada suberti smulkiai supjaustytas bulves ir pomidorus, pasūdyti, pabarstyti pipirais ir kepinti kol suminkštės bulvės. Visą masę plonu sluoksniu sukrėsti į didelę keptuvę, įpilti pusę stiklinės vandens ir kepti karštoje orkaitėje.
Kiaušinius gerai išmaišyti su pienu, miltais, ištirpintu likusiu sviestu ir lygiu sluoksniu supilti ant apkepo, kai išgaruos vanduo. Rekomenduojama apkepą patiekti apibarstytą pjaustytais žalumynais.
 
ANT ŽARIJŲ KEPTI BRIEDIENOS MALTINUKAI
0,5 kg marinuotos briedienos, 100 g lašinukų, kiaušinis, 3 česnako skiltelės, po žiupsnelį peletrūno ir mairūno, 5 svogūnai, sojų padažo, pipirų, druskos.
Mėsą ir lašinukus du kartus sumalti, įmušti kiaušinį, suberti kapotą česnaką, peletrūną ir vieną kapotą svogūną. Viską labai gerai išmaišyti, daryti pailgus maltinukus, sudėti į vartomas groteles ir kepti ant žarijų. Rekomenduojama prie maltinukų patiekti žiedais supjaustytus svogūnus, gausiai aplaistytus sojų padažu.
 
BRIEDIENA SU BRUKNĖMIS
0,5 kg marinuotos briedienos, 2 svogūnai, šaukštas miltų, 0,5 stiklinės bruknių, kmynų, mairūno, peletrūno, druskos, pipirų, aliejaus.
Mėsą supjaustyti kubeliais, apvolioti miltuose ir kartu su svogūnais apkepti riebaluose. Kai apkeps svogūnai, viską pasūdyti, pabarstyti maltais kmynais, mairūnu, peletrūnu, suberti bruknes, įpilti vandens arba sultinio, uždengti ir troškinti. Rekomenduojama patiekti su šviežiomis daržovėmis.